Bergen & Bochten Training

Geplaatst op 2 februari 2021

 

 Mooie asfaltwegen met uitdagende doorlopende bochten.
Kleine bergweggetjes en haarspeldbochten. Iedereen is altijd euforisch over het rijden in de bergen, want daar heb je échte bochten! Maar wat nou als je daar rondrijdt en het gevoel krijgt dat de bochten toch niet zo lekker gaan en je misschien wel een ‘onvoorzien’ momentje krijgt. Dan kan deze training je helpen. Deze cursus is een combinatie van een mooie motorreis met een training in de bergvaardigheid waarmee je op een ontspannen en gecontroleerde manier bochten leert rijden. De training wordt gegeven door gespecialiseerde en gecertificeerde KNMV-motorinstructeurs met de nodige ervaring. De routes zijn op een zodanige wijze uitgezet dat de theorie veelvuldig in de praktijk geoefend kan worden.

Direct starten met de training
Op de eerste dag verzamelen we in de ochtend in het Vichter Landhaus in Aken. Vanaf Aken rij je een mooie toeristische route naar het hotel in de Moezel. Eerst worden de deelnemers in vier groepen van maximaal zes deelnemers ingedeeld op basis van hun niveau. Twee groepen rijden het eerste deel van de route individueel. De instructeurs gaan met de andere groepen op pad. Bij elke groep rijden de deelnemers beurtelings voorop, gevolgd door hun instructeur. Tijdens de rit observeert de instructeur zijn deelnemers apart. Iedereen krijgt een ‘oortje’ om te kunnen horen wat de instructeur onderweg zegt. Zo blijft iedereen actief bij de training betrokken. Na de lunch vindt een wissel van de groepen plaats en rijden de instructeurs met de andere twee groepen mee. Op basis van de observaties kunnen de instructeurs aan het einde van de dag de groepsindeling eventueel wijzigen om grote niveauverschillen binnen de groepen te voorkomen.

Tijdens de training stoppen de instructeurs regelmatig om te zien hoe de andere deelnemers rijden
Er worden ook video-opnames gemaakt. Na aankomst bij het hotel bespreken de instructeurs de dag en laten ze de gemaakte filmopnames zien. Daarbij komen de verschillende technieken voor het veiliger rijden in de bergen aan de orde. Er wordt onder meer aandacht besteed aan:
 
  • Bochtentechniek
  • Kijken, remmen en sturen
  • Risicomijdend rijgedrag
Aansluitend geniet je samen met de andere deelnemers van een smakelijk diner.

Wat ging er goed?
De volgende dagen start je na het ontbijt met een briefing. Hierna vertrekken er opnieuw twee groepen onder begeleiding van de instructeurs. De andere deelnemers rijden de route tot aan de lunch zonder instructeur. Na de lunch vindt dan weer een wissel van de groepen plaats. Aan het einde van de middag wordt de dag geëvalueerd en wordt er aandacht besteed aan zaken die bijdragen aan een veiligere en daardoor prettigere manier van motorrijden.

Op de laatste dag vertrek je huiswaarts via een toeristische route naar de Eifel. Daar wordt de training afgerond. Eenmaal thuis wordt het certificaat van deelname toegestuurd.
 
Deelname aan deze training is mogelijk voor iedereen met een geldig motorrijbewijs en een motor die technisch in goede staat is.
De training wordt gegeven door gediplomeerde KNMV-opgeleide instructeurs (KGI) van RinCC Motor Courses.